Celkově se vyskytuje asi u 2 procent pacientů s akné

Někdy je to kvůli symptomům onemocnění a někdy je to kvůli léčbě.

Nedávná studie měřila úbytek hmotnosti u 1 000 lidí s různými typy rakoviny, včetně trávicích orgánů, plic a oblasti hlavy a krku. Lidé s rakovinou slinivky břišní byli v horní části seznamu, pokud jde o množství hmotnosti, kterou ztratili. V průměru ztratili více než 15 procent své hmotnosti. To je hodně pro lidi, kteří již čelí vážnému zdravotnímu problému. Ztráta této velké hmotnosti může zabránit normálnímu fungování pacientů a je spojena s kratším přežitím.

Lidé s rakovinou pankreatu mohou zhubnout, protože bolest a únava způsobují ztrátu zájmu o jídlo. Existuje však mnoho dalších důvodů pro toto hubnutí:

Ucpání žlučovodu. Vaše játra vytvářejí tekutinu, která proudí trubicí – žlučovodem – do vašeho tenkého střeva. Protože tato trubice prochází kolem slinivky břišní, nádor ve slinivce břišní může trubici zablokovat a žluč se může zálohovat. V důsledku toho můžete pociťovat nevolnost, zvracení a ztrátu chuti k jídlu. Nedostatek enzymů. Vaše slinivka produkuje enzymy, které se také dostávají do tenkého střeva, aby vám pomohly strávit jídlo. Pokud máte operaci k odstranění části slinivky břišní, možná již nebudete vyrábět dostatek enzymů, říká Maureen Huhmann, RD, klinická dietoložka z Cancer Institute v New Jersey. V důsledku toho možná nebudete správně přijímat tuk z jídla. Pokud ano, přijdete o kalorie, které obsahuje, a můžete také dostat průjem. Léky. Chemoterapie pro rakovinu pankreatu může také způsobit nevolnost a zvracení – a léky na úlevu od bolesti mohou způsobit zácpu, říká Huhmann. Cukrovka. Protože vaše slinivka také vyrábí inzulín, který kontroluje hladinu cukru v krvi, můžete skončit cukrovkou z rakoviny slinivky. To může podle Huhmanna ovlivnit způsob, jakým musíte jíst.

Vytvořte dietu proti rakovině slinivky

Pokud máte rakovinu slinivky, může být těžké udržet si zájem o jídlo. Existují však způsoby, jak zabránit hubnutí:

Jezte často malá jídla. „Obecně bych doporučil malá, častá jídla s vysokým obsahem kalorií,“ říká Huhmann. „Jíst obrovský talíř jídla může často lidem vypnout chuť k jídlu.“ Jezte zhruba každé dvě hodiny, i když je to jen polovina sendviče nebo pár krekrů se sýrem nebo arašídovým máslem.

National Cancer Institute navrhuje, abyste vyráběli a skladovali malé porce svých oblíbených jídel. Tímto způsobem je budete mít připravené k jídlu s malým úsilím, když budete mít hlad. Kromě toho jídlo v místnosti, která není příliš teplá a bez zápachu z vaření, může pomoci snížit nevolnost.

Získejte pomoc při trávení. Pokud vaše slinivka nevytváří dostatek trávicích enzymů, může vám lékař předepsat enzymy ve formě kapslí. Může vám také doporučit speciální tekuté doplňky, které můžete vypít, abyste získali více kalorií. Mějte svůj krevní cukr pod kontrolou. Pokud máte cukrovku kvůli rakovině, nezapomeňte se řídit radami svého lékaře, jak užívat inzulín nebo jiné léky na cukrovku. Využijte svou chuť k jídlu. Ačkoli byste se měli vyhýbat potravinám s vysokým obsahem cukru, pokud máte cukrovku, obecně by lidé s rakovinou slinivky měli „využít jakoukoli chuť k jídlu, kterou mají, i když je to chuť na zmrzlinu, aby do sebe dostali kalorie, které mohou, “Říká Huhmann.

Ještě jedna věc, kterou je třeba mít na paměti: Vyhněte se jídlu svých oblíbených jídel, když jste naštvaní, navrhuje Akční síť pro rakovinu pankreatu. Užívat si je, když se cítíte lépe, může zvýšit pravděpodobnost, že chuť a vůně těchto potravin budou i nadále přitažlivé.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o péči o rakovinu!

Nejnovější v rakovině slinivky

„Je to ohrožení!“ Po diagnostikování rakoviny slinivky zemřel hostitel Alex Trebek

Televizní legenda oplakávaná rodinou, přáteli a fanoušky po celém světě.

Od Becky Upham 9. listopadu 2020

Soudkyně Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgová zemřela v 87 letech kvůli komplikacím rakoviny slinivky

Příčinou smrti byly komplikace způsobené metastatickým karcinomem pankreatu.

Od Dona Raufa, 18. září 2020

Měli by všichni s rakovinou slinivky dostat vyšetření BRCA?

Většina diagnostikovaných pacientů s rakovinou slinivky (a jejich rodin) by měla podstoupit genetické vyšetření. Zde je to, co potřebujete vědět.

Od Jessicy Migala, 2. března 2020

6 způsobů, jak se připravit na léčbu pankreatického neuroendokrinního rakoviny

Založení týmu péče, zmírnění zažívacích symptomů a udržování návyků zdravého životního stylu jsou skvělé způsoby, jak se připravit na léčbu.

Od Jessica Migala 20. února 2020

9 věcí, které můžete očekávat po léčbě pankreatu NET

Vrátíte se do normálního života – může to chvíli trvat.

Od Jessica Migala 20. února 2020

8 věcí, které byste měli vědět o vaší dietě po pankreatickém neuroendokrinním nádoru

Jíst menší, častá jídla může udržet zažívací potíže na uzdě a zároveň vám pomůže získat nebo si udržet váhu během regenerace.

Od Jessica Migala 20. února 2020

Za méně než šest měsíců byl můj otec diagnostikován-a vyléčen-z rakoviny slinivky

Obávaná diagnóza neznamená vždy trest smrti. Zde je jeden příběh, který to dokazuje.

Od Jessica Migala, 27. ledna 2020

„Je to ohrožení!“ Host Alex Trebek obnovuje chemoterapii pro 4. stupeň rakoviny slinivky

Kultovní herní show hostitele slibuje, že bude i nadále pracovat a překoná šance.

Od Becky Upham 17. září 2019

Pracovní skupina pro preventivní služby USA doporučuje proti obecné kontrole rakoviny slinivky

Odborníci tvrdí, že riziko falešně pozitivních a invazivních postupů v důsledku screeningu je větší než potenciální přínos.

Od Shari RoanSrpna 6, 2019

Rakovina pankreatu: Měli byste se rozhodnout pro paliativní péči?

Proaktivní přístup k symptomům a úleva od vedlejších účinků pomáhá udržovat kvalitu života.

Od Maureen Salamon, 25. července 2019 “

Můžete být v pokušení zmáčknout nebo si vybrat zvlášť velký pupínek, který vám vybuchne na nose, na tváři nebo na bradě. Ale když je nutkání vybírat a vylévat zdrcující a vy strávíte hodiny zkoumáním a sbíráním na kůži, může dojít k excoriated akné.

Excoriated akné je druh akné s jedinečnou příčinou. Slovo excoriate znamená odtrhnout nebo poškrábat kůži. Excoriated akné je charakterizováno intenzivní, nekontrolovatelnou chutí vymačkat a vybrat každý pupínek na kůži – dokonce i malou, sotva znatelnou kazu. Vymačkávání občasného pupínku není považováno za vyhnané akné – dochází k němu pouze tehdy, když se zvyk stane stálým a nekontrolovatelným.

Lidé s vyhnaným akné mohou trávit hodiny hleděním do zrcadla, prohlížením a sbíráním jejich kazů a pokožky. Všechno to vybírání a mačkání jen zhoršuje akné, což způsobuje červené skvrny a jizvy. Pokud je konstantní, mohou vzniknout hluboké jizvy po akné – a dokonce trvalé.

Otevřené rány na kůži, kde byl vytlačen nebo vybrán pupínek nebo kaz, jsou typickými příznaky exkoriovaného akné. Ti, kteří mají akné, mohou použít nástroje, které jim pomohou vybrat si kůži, včetně:

Pinzeta Jejich zuby Nože nebo špendlíky Pilníky na nehty

Nejčastěji se kazy a sbírání objevují na lézích nacházejících se na obličeji, pažích a horní části zad – místech, která jsou snadno dostupná. Lidé s vyhnaným akné si mohou vybrat, protože mají pocit, že jejich kůže svědí.

Proč si lidé vybírají pupínky

Excoriated akné obvykle začíná jako jednoduché, drobné akné – příležitostný pupínek nebo kaz, který by většině lidí nevadil. Ale někteří jsou posedlí svým akné a nemohou udržet své ruce v mačkání nebo poškrábání kůže. Drobné akné se stává závažným kvůli poruchám chování, které pohání impuls k neustálému vybírání pokožky – pak se z toho stává fyzický a emocionální problém, který vyžaduje léčbu.

Tento typ akné se nejčastěji vyskytuje u mladých žen, zejména u těch, kterým velmi záleží na jejich vzhledu a snadno se rozruší i kvůli tomu nejmenšímu pupínku. Celkově se vyskytuje asi u 2 procent pacientů s akné.

K základním problémům emočního zdraví, které mohou přispět k exkoriovanému akné, patří:

Deprese Obsedantně-kompulzivní porucha Úzkost

Léčba excoriated akné

Můžete léčit samotné akné – ale bez behaviorální terapie bude vybírání a mačkání pokračovat, čímž se akné a jizvy po akné zhorší. Dermatolog může doporučit poradenství a psychoterapii, aby pomohl lidem s ekzémovým akné pochopit, proč cítí nutkání vybírat si kůži, a naučit se způsoby, jak tyto pocity přesměrovat. Antidepresiva nebo léky proti úzkosti mohou být předepsány jako součást plánu léčby akné, které pomohou zvládnout základní problém duševního zdraví a zmírnit impuls k vybírání pokožky.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o zdravé kůži!

Nejnovější v oblasti akné

„Maskne“ je nejnovější problém s kůží – jak tomu předcházet nebo se ho zbavit

Červené skvrny a boule podél linie vaší masky jsou potenciálními známkami „maskování“. Během pandemie COVID-19 nenoste masku; místo toho se řiďte těmito radami. . .

Od Jessica Migala 7. srpna 2020

7 nejlepších tipů pro blogery z oblasti wellness bloggerů na vzplanutí akné

Přečtěte si ošetření na místě, které chcete vyzkoušet, špatné návyky na poprsí a změny stravy, které snížíte pravděpodobnost, že vypuknete.

Od Jessica Migala 10. května 2019

11 Běžná léčba akné, vysvětleno

Chcete vyhladit praskliny, kazy a červená místa? Zde je návod, jak pro vás najít správnou léčbu.

Od Jessica Migala 4. dubna 2019

6 Běžné mylné představy o správě akné

Od Jessica Migala 29. října 2018

Nejlepší přírodní prostředky, které můžete přidat do své rutiny péče o pleť proti akné

I když nemohou nahradit ošetření akné doporučené dermatologem, tyto prostředky mohou být dobrým, přirozeným doplňkem rutiny péče o pleť.

Od Anne L. Fritzová, 7. srpna 2018

Nejlepší léčba akné pro dospívající

Puberta je dost těžká, aniž byste museli řešit akné. Tyto výplachy, tonery, masky a procedury mohou pomoci v boji proti těmto otravným průlomům.

Od Anne L. Fritzová, 7. srpna 2018

Nejlepší pleťové vody na akné

Tyto produkty mohou pomoci kontrolovat olej, odstraňovat praskliny a předcházet vzplanutí.

Od Caitlin McCormack, 27. července 2018

Nejlepší make-up pro mastnou a aknózní pleť

Tyto bronzery, základní a tónované zvlhčovače pro pokožku náchylnou k akné mohou pomoci vytvořit bezchybný vzhled.

Od Genevieve Scarano, 27. července 2018

Nejlepší tělové vody na akné

Hledáte boj s “bacne?” Vyzkoušejte tyto tělové přípravky na ošetření akné.

Od Caitlin McCormack, 27. července 2018

Nejlepší základy pro kůži náchylnou k akné

Vylepšete svou rutinu krásy s těmito základy pro mastnou a aknózní pleť.

Od Genevieve Scarano, 27. července 2018 “

Děti mohou mít různé kožní problémy, od plenkové vyrážky a suché kůže po spálení sluncem, jedovatý břečťan a kousnutí štěnice. Naštěstí lze mnoho z těchto problémů léčit jednoduchými opravnými prostředky na kůži – některé už možná máte doma.

Nejlepší prostředky k řešení problémů s kůží

Zjistěte, jaké domácí opravné prostředky na kůži fungují nejlépe, když vám pomohou pečovat o pokožku vašeho dítěte a chránit ji.

Koloidní ovesné vločky. Koloidní ovesné vločky se rozemelou na jemný prášek, který „uklidňuje zanícenou pokožku“, říká Andrea Cambio, MD, z Advanced Dermatology Kosmetická chirurgie v Cape Coral, Florida. „Může být použit pro některé svědivé stavy, jako je jedovatý břečťan a ekzém.“ Hydrokortisonový krém. Volně prodejný hydrokortizonový krém lze použít k zánětlivým onemocněním kůže, říká doktor Cambio. Ale zeptejte se svého dětského lékaře, abyste se ujistili, že je jeho použití bezpečné, protože může zhoršit některá kožní onemocnění. Hypoalergenní zvlhčovač bez vůně. Pokud je pokožka vašeho dítěte suchá, zvlhčovač bez vůně a určený pro citlivou pokožku bude patřit k nejlepším prostředkům na ochranu pokožky ve vašem arzenálu. „Krémy a masti fungují lépe, když je pokožka velmi suchá,“ říká Cambio. „Lotiony bývají v teplejších měsících lehčí a lepší.“ Olej do koupele bez vůně. Koupelové oleje mohou působit proti vysušujícím účinkům dlouhých koupelí, říká Cambio. Při jejich používání ale buďte opatrní: „Může to způsobit, že bude vana kluzká, proto ji pro jistotu doporučuji nasadit po koupeli nebo sprše.“ Zvlhčovač s chladnou mlhou. Zvlhčovač je jedním z nejlepších prostředků pro péči o pokožku, protože v suchých zimních měsících může pomoci přidat vlhkost do místnosti. „U vlhké pokožky je méně pravděpodobné, že se stane svědivou a citlivou,“ říká Cambio. Použijte zvlhčovač chladné mlhy, protože odpařovače horké vody mohou způsobit vážné popáleniny. Zvlhčovač čistěte a sušte každý den, abyste zabránili kontaminaci bakteriemi nebo plísní. Vazelína. Lze jej použít k uzdravení suché, popraskané pokožky. „Vazelína je považována za změkčovadlo,“ říká Cambio. „Pomáhá zadržovat vlhkost v kůži, a tím ji hydratovat.“ Vazelína může harmoniqhealth.com/cz/ také pomoci při vyrážce plenky, protože může sloužit jako bariéra mezi plenkou a pokožkou. Opalovací krém. Je důležité přimět děti ve zvyku používat opalovací krémy, když jsou malé, protože brání rakovině kůže a předčasnému stárnutí pokožky. Led. „Led velmi dobře pomáhá při svědění spojeném s mnoha dětskými vyrážkami, včetně kousnutí štěnic,“ říká Cambio, který doporučuje dát led do igelitového sáčku. Ale „vždy se poraďte se svým lékařem, zda se vyrážka šíří nebo je doprovázena horečkou.“ Hypoalergenní prací prostředek bez vůně. U citlivé pokožky podrážděné vůněmi a chemikáliemi může pomoci použití pracího prostředku, který je bez parfemace a hypoalergenní. Jemné mýdlo. Aby se snížilo riziko kožních problémů, měly by děti používat mýdlo, které je bez vůně a neobsahuje dráždivé složky.

Úleva nemusí být drahá. Tyto snadné a levné prostředky pomohou uklidnit vaše dítě a udržovat pokožku zdravou.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o zdravém životě!

Nejnovější ve zdravém životním stylu

Holistický pohled na pohodu a zdravotní gramotnost

Hlavní lékařský redaktor společnosti Everyday Health Arefa Cassoobhoy, MD, MPH, mapuje cestu k „přesným a praktickým“ lékařským informacím.

Od Abby Ellin 26. dubna 2021

Je vaše město jedním z nejzdravějších (nebo nejnezdravějších) v USA?

Nový průzkum řadí téměř 200 míst na základě zdravotní péče, jídla, fitness a COVID-19.

Od Becky Upham 9. února 2021

CES 2021: Může virtuální medicína pomoci snížit rozdíly ve zdravotní péči?

Experti na zdravotnické technologie se sešli na letošní výstavě spotřební elektroniky, aby diskutovali o tom, jak technologie mohou nabídnout cestu k spravedlivé zdravotní péči. . .

Od Don Rauf, 15. ledna 2021

CES 2021: Telemedicína chválená jako příběh úspěchu zdravotnictví v roce 2020

Experti na zdravotnické technologie na výstavě Consumer Electronics Show 2021 líčili způsoby, kterými telemedicína za poslední rok zlepšila péči o pacienty.

Od Don Rauf, 14. ledna 2021

Fáze centra zdraví a wellness na CES 2021 s novými zařízeními pro domácí fyzioterapii, vylepšeným sluchem, monitorováním hladiny glukózy v krvi a dalšími

Mnoho zařízení představených na CES 2021 odráželo zdravotní potřeby, které pandemie COVID-19 dostala do popředí, včetně nositelného čističe vzduchu, a. . .

Od redaktorů Doctor’s Ask, 13. ledna 2021

CES 2021: Jaká je postpandemická budoucnost pro technologie Telelehealth a Digital Health?

Experti na zdravotnické technologie přezkoumávají inovace, které pomohly spotřebitelům udržet si blahobyt během pandemie a jak v tom mohou pokračovat. . .